Tuskómarás

Tuskómarás manapság egy nagyon gyakran alkalmazott eljárás.

A tuskómarás a már általunk vagy akár korábban kivágott fák után a földben maradt gyökér eltávolításának egy költséghatékony módszere. Igény szerint lehetőség van munkagéppel is gyökeret kiszedni a földben maradt gyökérzettel együtt, ebben az esetben ezt megfelelő zöldhulladék lerakóba szállítjuk. Abban az esetben szoktuk ezt az eljárást választani, ha túl nagy több 10 éves fa gyökérzetével állunk szemben, vagy a késöbbiekben területrendezésnél akadály a gyökérzet mélyen hagyott része.

Egy definíció szerint a fa olyan fás szárú növény, melynek egyértelmű csúcsdominanciával rendelkező központi hajtásából (törzséből) nőnek ki a fő ágai, a talaj szintje felett.

    • Gyökér:  a hajtásos növények- azaz a harasztok, nyitvatermők, zárvatermők- jellemzően a talajban kialakult levéltelen, szártagok nélküli része, amelynek feladata a növény rögzítése, valamint a víz- és ásványianyag- felvétel. 
    • Fatörzs: a fák hajtásrendszerének alapja, alsó, el nem ágazó része. Talajszinti része a fa töve, innen az ágakig terjed a dereka. Fáknak általában egy erőteljes, míg cserjéknek több, viszonylag gyenge törzsük van. Kívülről a kéreg (héjkéreg) borítja, melynek felülete a fajra jellemző lehet.
    • Korona: a fának a törzs fölötti ágakat és leveleket viselő hajtásrendszere.
    • Ágrendszer: a háromévesnél idősebb fás elágazásokat ágaknak, a fenyők több éves, tű- és pikkelyleveles, rövid ágrészeit ágacskáknak, a kétéveseket gallyaknak, míg a lombtalan, egyéves – néha több éves -, el nem ágazó részeket vesszőknek nevezzük.favágás, tuskómarás

https://cervus.blog.hu/2011/10/01/2_tetel_a_fa_felepitese

Tuskómarás eljárása során a földben maradt, zavaró, akadályozó fatörzs és gyökérzet felső részének eltávolítását végezzük. Tuskómaró gépünkkel kis helyen, akár 80cm es helyen is beférünk, így nem szükséges sem nagy magasság, sem nagy szélesség a gép kertbe történő bejutásához.
A tuskómarás folyamataként amennyiben a fának a törzse magasan lett hagyva az láncfűrész segítségével talajsintbe visszavágjuk. Ez követően a tuskót a terepszint alá 20-30cm rel lecsiszoljuk a gép segítségével, amiből forgács és föld keverék keletkezik. Ennek az eljárásnak köszönhetően  a lecsiszolt tönk helyére ültethetünk fát, bokrot, tetszés szerint füvesíthetünk. Nem keletkezik zöldhulladék, amit el kell szállítani, így nem merül fel plussz költség az elszállítást és a lerakódíjjat illetően. 

https://agdaralas.hu/arak/