komposztálás

Komposztálás

Ágdarálás Szentendre környékén, zöldhulladék elszállítás jelentősége égetési tilalom esetén

Ágdarálás, zöldhulladék elszállítás tűzgyújtási tilalom esetén is használható megoldás. Őszi metszések során keletkezett nyesedéket, ne égesse inkább komposztálja. Komposztálás, akkor tud megfelelően működni, ha előtte zöldhulladékát ledaráltatja. Ágdarálás során megfeleő nagyságú apríték keletkezik, amit késöbbiekben könnyen fel tudja használni. Ha saját telken nem tudja komposztálni, akkor sincsen probléma. Ne égessen, inkább éljen a zöldhulladék elszállítás lehetőségével.

Tűzgyújtási tilalom

Avar és kerti hulladék égetése

A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Óvjuk környezetünket, vigyázzunk egymásra, hiszen az égetés nemcsak veszélyes, de káros is. Égetés helyett ágdarálás a megoldás a felhalmozódott zöldhulladék eltűntetésére.

Ágdarálás

Égetési tilalom esetén is nagyon jó megoldás az ágdarálás, hiszen környezettudatos módon tudja a zöldhulladékát darálni, később komposztálni. Lehetőség van már rothadásnak indult anyagok darálására is komposztdaráló gép segítségével. Komposztált anyagokat a földbe vissza tudják forgatni talajjavítás céljából.

Árak

Zöldhulladék elszállítás

Több önkormányzat is gondoskodik a zöldhulladék begyűjtéséről, azonban ez csak kis mennyiség esetén megoldás. Mivel általában maximalizálva van az elszállítható mennyiség. Így nagyobb kertrendbetételek, metszések, bozótírtások után külön úton kell gondoskodni a tulajdonosnak a zöldhulladék kezeléséről. Ilyen esetben az ágdarálás, mint lehetőség szintén fennáll, hiszen akár a helyszínen hagyva a darálékot talajjavításra fel lehet használni. Vagy zöldhulladék lerakóba is el lehet vinni az ágdarálás során keletkezett aprítékot.

Vonatkozó jogszabályok:

  • 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról
  • 54/2014 BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
  • 4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendelet az erdők tűz elleni védelméről
  • 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet a levegő védelméről
  • önkormányzati rendeletek

Cégünk elsősorban Szentendre és környékén, Pest megyében vállal ágdarálást, zöldhulladék elszállítást.

Hívjon bizalommal: 20-260-4334

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.